Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Και είναι μόνο η αρχή

Και είναι μόνο η αρχή
Ξέσπασμα χαράς, δικαίωση, ενθουσιασμός, αλλά και αποφασιστικότητα για τη δημιουργία μίας νέας αυτοκρατορίας στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ...
Κάπως έτσι διαμορφώνεται το σκηνικό στον Ολυμπιακό την επόμενη μέρα της κατάκτησης του πρωταθλήματος μετά από 15 χρόνια, επιτυχία που ολοκλήρωσε ιδανικά μία ονειρεμένη σεζόν στην οποία είχε προηγηθεί ο τίτλος στην Ευρωλίγκα.

Κι όμως, δεν πέρασε ούτε ένας χρόνος από την ημέρα που Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος ανακοίνωναν την απόφασή τους να αποχωρήσουν από την ΚΑΕ. Απογοητευμένοι από τα εκατομμύρια που πήγαν στο... βρόντο, τα ηχηρά ονόματα που δεν έφεραν τίτλους και την αμφισβήτηση μεγάλης μερίδας του κόσμου, όπως και με σοβαρά παράπονα για την αντιμετώπιση της ομάδας από τα κέντρα αποφάσεων, βρέθηκαν στο κατώφλι της εξόδου. Οι λίγοι πιστοί, που τους παρότρυναν να παραμείνουν, αλλά και η έλλειψη διάδοχης κατάστασης στην κεφαλή της ΚΑΕ, τους κράτησαν στην ομάδα και τους ώθησαν σε μία στροφή στη φιλοσοφία. Μείωσαν αισθητά το μπάτζετ, απαλλάχθηκαν από παίκτες που είχαν μεγάλη κλάση, αλλά ακόμη μεγαλύτερα κασέ και εγωισμούς, ενώ ανέθεσαν το χτίσιμο της ομάδας από την αρχή στον Ντούσαν Ίβκοβιτς διατηρώντας τον αλτρουιστή ηγέτη Βασίλη Σπανούλη. Η εκκίνηση ήταν αργή, μάλλον απογοητευτική, αλλά η συνέχεια εντυπωσιακή. Η βελτίωση της ομάδας ραγδαία, η ωρίμανση των νέων της ομάδας κόντρα στους νόμους της βιολογίας και αυτά που κατάφερε στο τέλος σε αυτούς της λογικής.

Τα 15 χρόνια αναμονής έλαβαν τέλος. Όμως ουδείς έχει διάθεση να σταματήσει εδώ. Μετά το χθεσινό ξεφάντωμα στα μπουζούκια, τις απαραίτητες διακοπές (για όσους έχουν αυτή την πολυτέλεια, καθώς πολλοί έχουν υποχρεώσεις με εθνικές ομάδες), ο Ολυμπιακός θα κληθεί να υπερασπιστεί τους τίτλους του. Και πλέον δεν θα είναι το αουτσάιντερ, αυτός που πολλοί υποτίμησαν και τελικά το πλήρωσαν, αλλά ο πρωταθλητής Ευρώπης και Ελλάδας που όλοι θα θέλουν να νικήσουν. Διοίκησης, προπονητής και παίκτες γνωρίζουν πολύ καλά πως όσο δύσκολο είναι να φτάσεις στην κορυφή, ακόμη δυσκολότερο είναι να παραμείνει σε αυτή και θέλουν να μετατρέψουν την επική σεζόν σε μία αφετηρία για τα καλύτερα που θα έρθουν.

Το αύριο

Θέμα αποχώρησης των αδερφών Αγγελόπουλων ασφαλώς και δεν τίθεται πλέον. Δικαιώθηκαν για κόπους, επενδύσεις (σε χρόνο και χρήμα) και ψυχική φθορά ετών. Δεν πρόκειται, λοιπόν, να τα παρατήσουν τώρα, σε καμία περίπτωση. Ήδη σχεδιάζουν την επόμενη μέρα με πρώτο και βασικό μέλημα την παραμονή του Ντούσαν Ίβκοβιτς στο τιμόνι. Η επιθυμία για ανανέωση της συνεργασίας είναι δεδομένη και όσο δύσκολη φάνταζε το περασμένο καλοκαίρι, τόσο... εύκολη μοιάζει τώρα.

Σε ό,τι αφορά στο ρόστερ, στόχος είναι να παραμείνει ο κορμός και να εμπλουτιστεί με ποιοτικές προσθήκες. Πράγμα όχι εύκολο, αφού αρκετά είναι τα συμβόλαια που λήγουν και πρόκειται για παίκτες με μεγάλη προσφορά. Πρώτος από όλους ο Γιώργος Πρίντεζης, που μένει ελεύθερος. Οι Νικς, που διατηρούν τα δικαιώματά του στο ΝΒΑ, εξετάζουν με ενδιαφέρον την περίπτωσή του, αλλά είναι αμφίβολο αν μπορούν να τον ικανοποιήσουν οικονομικά με τα υψηλά συμβόλαια που έχουν φορτώσει τον προϋπολογισμό τους. Για να παραμείνει στο λιμάνι ο διεθνής φόργουορντ, θα πρέπει να του προταθούν τα υπερδιπλάσια από τις 300.000 ευρώ που εισέπραξε φέτος, καθώς είναι δεδομένο πως θα δεχτεί προτάσεις από το εξωτερικό. Ελεύθεροι μένουν οι Τζόι Ντόρσεϊ και Έισι Λο, που ήδη έχουν δεχτεί κρούσεις από ομάδες του ΝΒΑ, ενώ τελειώνει και το συμβόλαιο του Κώστα Σλούκα, με τον οποίο φαίνεται πως υπάρχει σε πρώτη φάση διαφορά στο οικονομικό. Στα συμβόλαια των Κάιλ Χάινς και Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους υπάρχει οψιόν ανανέωσης και τουλάχιστον για τον πρώτο θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως θα μείνει. «Δεμένοι» με συμβόλαια είναι οι Σπανούλης, Παπανικολάου, Μάντζαρης, Άντιτς, Κέσελ και Κατσίβελης, ενώ ελεύθεροι μένουν Βασιλόπουλος, Πελεκάνος, Παπαδόπουλος και Γλυνιαδάκης, που πιθανότατα όλοι τους θα αποτελέσουν παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου