Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012

Ελεύθερη είσοδος στα Μουσεία την Παρασκευή

Ελεύθερη θα είναι η είσοδος σε όλα τα Μουσεία της χώρας την Παρασκευή 18 Μαΐου, λόγω του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

 

Το μήνυμα που  επιχειρείται να περάσει μέσω αυτής της επετείου είναι "να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς".

Το Δίκτυο Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας με αφορμή τον εορτασμό  της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων καλεί τους Αθηναίους σε γνωριμία με τα μουσεία της πρωτεύουσας.

Αφετηρία της δράσης που θα διεξαχθεί έως και την Κυριακή 27 Μαΐου θα είναι το Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη (Β. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, Σύνταγμα) και τερματισμός το Μουσείο Πολιτικών Εξόριστων Αϊ-Στράτη (Αγίων Ασωμάτων 31, Θησείο).

Στη δράση συμμετέχουν οι φορείς: Ακαδημία Αθηνών-Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας, Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, Ελληνοαμερικανική Ενωση, Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων, Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας, Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Μουσείου Ηρακλειδών, Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων, Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Moυσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, Μουσείου Λαϊκών Οργάνων, Μουσείο Σπύρου Βασιλείου, Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας, Οικία Κατακουζηνού.

Το θέμα που επιλέχθηκε φέτος από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων είναι «Τα μουσεία σε έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες εμπνεύσεις, νέες προκλήσεις».

Τιμώμενο μουσείο είναι φέτος το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας «Γαία».

Την Διεθνή Ημέρα Μουσείων τιμά και η Τεχνόπολις  παραχωρώντας έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς της χώρους για τους εορτασμούς.

Στην αίθουσα των «Φούρνων» διοργανώνονται μια σειρά από ειδικές δράσεις που περιλαμβάνουν δωρεάν ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά Δημοτικού, προβολές φωτογραφικών slideshows και ταινίας με κεντρικό θέμα το γνωστό εργοστάσιο φωταερίου που δέσποζε κάποτε στη περιοχή.

Η ημέρα θα ολοκληρωθεί με τη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων υπό τη καλλιτεχνική διεύθυνση του κ. Μιχάλη Οικονόμου. Η «Τεχνόπολις» θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό από τις 9.30 το πρωί έως τις 11 το βράδυ.

Tο Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει με ατμοσφαιρικές μουσικές εκδηλώσεις στον εξώστη του δευτέρου ορόφου, με θέα την Αίθουσα των Αρχαϊκών Αγαλμάτων και με ελεύθερη είσοδο για όλους, από τις 08.00 έως τις 22.00 και το εστιατόριο έως τα μεσάνυχτα).

Επίσης, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Μουσείο καθιερώνει την κοπή αναμνηστικών κερμάτων, για να φέρει τους επισκέπτες του πιο κοντά σε μικρά αλλά αγαπητά εκθέματα των συλλογών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου